Składniki na +/- 100szt. średniej wielkości, w tym roku piekłam je wraz z przyjaciółką, razem wyszło ponad 310 sztuk :)
- 550g mąki (+do podsypywania)
- 100g cukru pudru
- 310g miodu (najlepiej prawdziwy, ale sztuczny też jest ok)
- 120g masła
- 40 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej (nie czubate)
- 1 jajko
- kakao (opcjonalnie, dla koloru- ja dałam 3 czubate łyżeczki)
Masło i miód podgrzewać w garnku, aż do rozpuszczenia się masła (na małym ogniu, nie ma wrzeć),
przestudzić. Pozostałe składniki przesiać, dodać miód i masło i wyrobić ciasto. Jeśli
będzie zbyt miękkie, wrzucić na chwilę do lodówki (będzie się lepiej wałkowało).
Wałkować na grubość 2-3 mm, lekko podsypywać mąką. Wykrawać pierniczki i przekładać na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia.
Piec 8 minut w temperaturze 180ºC
---
Po upieczeniu pierniki są miękkie, potem twardnieją. Żeby znowu zmiękły trzeba je przez jakiś czas trzymać w puszcze (dobrze się przechowują, nawet klika miesięcy), jeśli chcecie to przyspieszyć- wsadźcie do puszki kawałki obranego jabłka (wymieniać trzeba raz dziennie, żeby nie zgniło)
Jeśli robicie kilka porcji, to wyrabiajcie je oddzielnie. Nie dekorujcie wcześniej niż tydzień przed świętami, bo np. czekoladowa polewa zwietrzeje.
---
Lukier na bazie białek: dobry, trwały i śnieżnobiały do udekorowania ok. 100 pierników:---
- 4 białka
- 4-5 szklanek cukru pudru
- Opcjonalnie aromat/sok z cytryny
Ja i Panda rozpoczynamy misję ;)
...i weź to teraz sprzątaj
Nie mam cierpliwości do dekorowania ciastek :c
Super przepis, na pewno z niego skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńMoże obserwacja za obserwację? Daj znać u mnie rilseee.blogspot.com
Rok temu narobilam mega duzo pierniczkow :) pozdrawiam, zapraszam :)
OdpowiedzUsuń