środa, 24 grudnia 2014

Anioł z masy solnej- świąteczny post!


 Szybki, świąteczny post :) Życzę Wam wszystkiego najczarniejszego, szczęścia, spełnienia marzeń i dużo jedzenia :)
---
Aniołek z masy solnej- był jeszcze jeden, inny i kilka innych ozdób, niestety zdjęcia zaginęły :(

Losowanie z fanpage odbędzie się w święta, ale nie dzisiaj, z przyczyn takich, że nie jestem w stanie ruszyć się z fotela dalej niż do miski z pierogami.



piątek, 19 grudnia 2014

Przepis na świąteczne pierniki

Dzisiaj coś zupełnie innego- Ciotka gotuje :) (może zrobię taką zakładkę? jak zrobić kanapki z serem i ugotować kisiel, haha) Mam dla was przepis na prawdziwe, świąteczne pierniki i lukier do nich. Pierniki z tego przepisu nie są tak twarde, że można zabić, więc można je jeszcze upiec, jeśli nadal tego nie zrobiliście. Pierniczki są pyszne, od kilku lat wykorzystuję ten przepis i zawsze wychodzą ;)

Składniki na +/- 100szt. średniej wielkości, w tym roku piekłam je wraz z przyjaciółką, razem wyszło ponad 310 sztuk :)
  1. 550g mąki (+do podsypywania)
  2. 100g cukru pudru
  3. 310g miodu (najlepiej prawdziwy, ale sztuczny też jest ok)
  4. 120g masła
  5. 40 g przyprawy do piernika 
  6. 2 łyżeczki sody oczyszczonej (nie czubate)
  7. 1 jajko
  8. kakao (opcjonalnie, dla koloru- ja dałam 3 czubate łyżeczki)
Masło i miód podgrzewać w garnku, aż do rozpuszczenia się masła (na małym ogniu, nie ma wrzeć), przestudzić. Pozostałe składniki przesiać, dodać miód i masło i wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt miękkie, wrzucić na chwilę do lodówki (będzie się lepiej wałkowało).
Wałkować na grubość 2-3 mm, lekko podsypywać mąką. Wykrawać pierniczki i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 8 minut w temperaturze 180ºC

 ---
Po upieczeniu pierniki są miękkie, potem twardnieją. Żeby znowu zmiękły trzeba je przez jakiś czas trzymać w puszcze (dobrze się przechowują, nawet klika miesięcy), jeśli chcecie to przyspieszyć- wsadźcie do puszki kawałki obranego jabłka (wymieniać trzeba raz dziennie, żeby nie zgniło)
Jeśli robicie kilka porcji, to wyrabiajcie je oddzielnie. Nie dekorujcie wcześniej niż tydzień przed świętami, bo np. czekoladowa polewa zwietrzeje.
---
Lukier na bazie białek: dobry, trwały i śnieżnobiały do udekorowania ok. 100 pierników:
  1. 4 białka
  2. 4-5 szklanek cukru pudru
  3. Opcjonalnie aromat/sok z cytryny
Białka ubijać mikserem, stopniowo dodawać cukier puder. Lukier ma być bardzo gęsty, jeśli będzie lejący, należy dodać więcej cukru pudru.


 Ja i Panda rozpoczynamy misję ;)













...i weź to teraz sprzątaj





Nie mam cierpliwości do dekorowania ciastek :c


czwartek, 4 grudnia 2014

T-shirts acid wash cross

Wybaczcie dłuższą przerwę, jakoś tak wyszło, wszystko na raz i nie ma czasu.
Dzisiaj kolejne 'jarmarkowe'- koszulki z motywem krzyża, acid wash. Motyw niby wszystkim się przejadł, a jednak koszulki z krzyżami szybko schodziły ;)
Oczywiście dostępne na zamówienie- ciociasamozuo-diy@wp.pl lub priv fb

Ten sraczkowaty namiot... tyle wspomnień, haha